Αταλάντευτος αγώνας μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της λύσης και επανένωσης του τόπου μας

Ανακοίνωση ΠΣΕ για τις μαύρες επετείους του 1974

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής του 1974 που αιματοκύλισε τον λαό μας και ντε φάκτο διχοτόμησε τη χώρα μας. Το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και η βάρβαρη τουρκική εισβολή αποτελούν την κορύφωση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, που καθορίστηκαν με απόφαση της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του στη Λισαβόνα το 1971 σε βάρος της Κύπρου. Στόχος τους ήταν η διχοτόμησή της.

Πριν από το δίδυμο έγκλημα του 1974, ο ιμπεριαλισμός και τα μίσθαρνα όργανά τους στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο προσπάθησαν πολλές φορές να επιβάλουν τους καταστροφικούς σχεδιασμούς τους για την πατρίδα και τον λαό μας. Επιστράτευσαν την τρομοκρατία και τον φασισμό. Χρησιμοποίησαν τον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και το μίσος. Έσπειραν τη διχόνοια ανάμεσα στον λαό μας -Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους- και χρηματοδότησαν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως ήταν η ΕΟΚΑ Β’ στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και η ΤΜΤ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Υπέσκαψαν το νόμιμο κράτος, προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο Μακάριο και να πλήξουν κάθε δημοκρατική, προοδευτική και αντι-ιμπεριαλιστική δύναμη στον τόπο. Προσπάθησαν να επιβάλουν διχοτομικά σχέδια.

Το πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη αποτέλεσε την κερκόπορτα της τουρκικής εισβολής πέντε μέρες αργότερα. Οι πραξικοπηματίες συνειδητά ξήλωσαν κάθε αμυντικό σχεδιασμό της Κύπρου για να μπορέσει ανενόχλητα ο Αττίλας να εισβάλει και να κατακτήσει μεγάλο μέρος της Κύπρου σκοτώνοντας, βιάζοντας, βασανίζοντας και διώχνοντας με την απειλή των όπλων 160 χιλιάδες Ελληνοκύπριους από το βόρειο κατεχόμενο μέρος. Ταυτόχρονα, η Τουρκία εκβίασε και κατάφερε τη μετακίνηση των Τουρκοκυπρίων από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα. Ο εδαφικός διαμελισμός συνοδεύτηκε με τον πληθυσμιακό διαχωρισμό. Η διχοτόμηση, που ήταν ο πάγιος στόχος του ιμπεριαλισμού, ντε φάκτο είχε επιτευχθεί.

Από το 1974 ο λαός μας -Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- δίνουν ένα σκληρό και συνεχή αγώνα για να αποτρέψουν τη μονιμοποίηση της διχοτόμησης, για να τερματίσουν την τουρκική κατοχή και να επανενώσουν την κοινή τους πατρίδα. Ο μόνος εφικτός τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων για εξεύρεση λύσης στη βάση των Συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο, τα οποία προνοούν λύση Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται από τον Διεθνή Οργανισμό.

Η κατοχική Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει απροκάλυπτα την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην απουσία ουσιαστικού διαλόγου προχωρά σε παράνομες δραστηριότητες εντός των χωρικών υδάτων και της οριοθετημένης ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και κλιμακώνει τις μεθοδεύσεις για τον παράνομο εποικισμό των Βαρωσίων. Σήμερα η Τουρκία και προοδευτικές τουρκοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο, επιδιώκουν λύση οριστικής διχοτόμησης, παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο. Το ΠΣΕ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδείξει πολιτική βούληση και να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε, να δημιουργηθεί πίεση πάνω στην Τουρκία να εγκαταλείψει τις διχοτομικές της θέσεις και να συμφωνήσει σε επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Ως ΠΣΕ τιμούμε όσους θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια. Δεν ανεχόμαστε τη συγκάλυψη του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος και των ενόχων. Δεν ανεχόμαστε τη στήριξη που δίδεται από τους την κυβέρνηση Αναστασιάδη και άλλες πολιτικές δυνάμεις στις εθνικιστικές-σωβινιστικές και φασιστικές δυνάμεις που προκάλεσαν τόσα δεινά στον τόπο μας. Ενώνουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας με όλες τις φιλειρηνικές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας για να επιτευχθεί ο στόχος της λύσης και επανένωσης, η οποία θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην πολύπαθη ιστορία του τόπου. Μια σελίδα της ειρήνης και συνεργασίας στην Κύπρο και την περιοχή ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις.

Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021

Η Γραμματεία του ΠΣΕ

Leave a comment