Εκδήλωση καταδίκης της εγκληματικής «Συμφωνίας του Αιώνα» των ΗΠΑ και Ισραήλ για το Παλαιστινιακό

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου ώρα 17:00, εκδήλωση καταδίκης της εγκληματικής «Συμφωνίας του Αιώνα» των ΗΠΑ και Ισραήλ για το Παλαιστινιακό έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία με τη συμμετοχή Κύπριων και Παλαιστινίων που διαμένουν στην Κύπρο.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ-Ισραήλ της λεγόμενης “Συμφωνίας του Αιώνα” η οποία αποτελεί ακόμα ένα έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού  καθώς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσμάτα και αποφάσεις του ΟΗΕ. Μιας συμφωνίας μέσω της οποίας επιδιώκεται να γονατίσουν ολοκληρωτικά τον Παλαιστινιακό λαό νομιμοποιώντας τα εγκλήματα και τις παράνομες ενέργειες του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. 

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του ΠΣΕ, Στέλιος Σοφόκλη και ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, Moen Al Said. Με το πέρας της εκδήλωσης επιδόθηκε ψήφισμα στην Πρεσβεία των ΗΠΑ. 

This slideshow requires JavaScript.

Ομιλία Στέλιου Σοφόκλη, Προέδρου του ΠΣΕ

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές, αγαπητοί φίλοι Παλαιστίνιοι,

Ακόμα μια φορά έχουμε μαζευτεί μπροστά στην αμερικάνικη Πρεσβεία για να διαμαρτυρηθούμε και να καταδικάσουμε ακόμα μία ιστορικά εγκληματική απόφαση του Προέδρου και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τη λεγόμενη «Συμφωνία του Αιώνα», επικουρούμενοι από την κυβέρνηση του Ισραήλ και τους πλέον αντιδραστικούς κύκλους των εποίκων στο Ισραήλ, ενάντια στο φίλο λαό της Παλαιστίνης. Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς τον επί δεκαετιών καταπιεζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός που και πάλι από αυτό το σημείο καταδικάσαμε την αναγνώριση των κατεχομένων συριακών Υψιπέδων Γκολάν, από τον Τραμπ πρόεδρο των ΗΠΑ, σαν αναπόσπαστο έδαφος του Ισραήλ, την αναγνώριση της «νομιμότητας» των παράνομων εποικισμών του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μετακινώντας και την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Αυτή η συμφωνία «γράφτηκε» στα πλέον σκοτεινά γραφεία του βαθέως κράτους των ΗΠΑ μαζί με την αντιδραστική κυβέρνηση του Ισραήλ, γράφοντας όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ στα παλιά τους τα παπούτσια, καταπατώντας κάθε ίχνος διεθνούς δικαίου. Η συμφωνία αυτή, εκτός από το πούλημα των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και της γης τους στο Ισραήλ, πρώτιστα εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά, ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, στην «ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Σύμφωνα με το σχέδιο, το Ισραήλ θα ενσωματώσει τη «μεγάλη πλειοψηφία» των παράνομων ισραηλινών εποικισμών στην κατειλημμένη Δυτική Όχθη, η οποία θα συνδεθεί με την υπόλοιπη χώρα μέσω της δημιουργίας οδικού δικτύου, αλλά και συστήματος μεταφορών ανθρώπων, αλλά και αγαθών. Παράλληλα, επισφραγίζεται η κυριαρχία του Ισραήλ στην κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγική λωρίδα γης στα σύνορα της Ιορδανίας. Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει τον επανασχεδιασμό των σημερινών ισραηλινών συνόρων, προκειμένου να προκύψει ένα παλαιστινιακό κράτος «εδαφικά συνεχές», που αποτελείται από δύο μπλοκ που χωρίζονται από το Ισραήλ, τη Λωρίδα της Γάζας στη Μεσόγειο και τη Δυτική Όχθη στην ανατολική πλευρά. Κάτι που μπορεί να αποδειχθεί δυσεπίλυτο παζλ καθώς η Παλαιστίνη κατακερματίζεται από παράνομους ισραηλινούς οικισμούς. Εμπειρογνώμονες εκτιμούν πάντως πως θα μπορούσαν να προκύψουν και άλλες παρενέργειες, όπως το να βρεθούνε περίπου 275 χιλιάδες Ισραηλινοί πολίτες εκτός συνόρων Ισραήλ λόγω της ανάγκης διασύνδεσης 10 αραβικών πόλεων εντός των συγκεκριμένων εδαφών.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος είχε ήδη παραβιάσει την αμερικανική πολιτική των προηγούμενων ετών, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ιερουσαλήμ θα «παραμείνει η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ». Αλλά ο ίδιος φάνηκε να αντιφάσκει με αυτή του τη δέσμευση, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ένα μελλοντικό Παλαιστινιακό κράτος θα μπορούσε να έχει την πρωτεύουσα του στην Αλ Κουντς, την «Ανατολική Ιερουσαλήμ». Αν αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό ως Ανατολική Ιερουσαλήμ, δηλαδή το τμήμα που κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ το 1967, που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα του κράτους τους, φαίνεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκέπτεται να τους αφήσει μόνο κάποια προάστια στην ανατολική πλευρά της ιερής πόλης.

«Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, κατά τη «Συμφωνία του Αιώνα» του Τραμπ, θα έχουν την επιλογή να ζήσουν στο μελλοντικό Παλαιστινιακό κράτος, να ενταχθούν στις χώρες στις οποίες διαμένουν σήμερα ή να εγκατασταθούν σε μια τρίτη χώρα», ανέφερε. Με απλά λόγια, τυχόν υπογραφή της συμφωνίας θα σήμαινε το οριστικό τέλος του καθεστώτος πρόσφυγα (όπως αυτό αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη) για χιλιάδες Παλαιστινίους.

Θεωρούμε φυσική την καθολική και οργισμένη αντίδραση εκ μέρους των Παλαιστινίων κατά του «σχεδίου» αυτού και κατά του Τράμπ. Στηρίζουμε τις μαζικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, που έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται στα Παλαιστινιακά εδάφη με συνθήματα όπως «Η συμφωνία του Αιώνα ανήκει στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας» ή όπως η «Παλαιστίνη δεν είναι για προς πώληση».

Φίλοι και συναγωνιστές,

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης απευθύνει χαιρετισμό και εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όλους τους φιλειρηνιστές στο Ισραήλ που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό των Παλαιστινίων και διοργάνωσαν διαδηλώσεις στην πλατεία Dizengoff στο κεντρικό Τελ Αβίβ το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή HADASH που είναι ο ενωτικός συνασπισμός αριστερών, προοδευτικών φιλειρηνικών κομμάτων, κινημάτων και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στον οποίο συμμετέχουν και αγωνίζονται μαζί εβραίοι και αραβοϊσραηλινοί αγωνιστές της ειρήνης και φιλίας Εβραίων και Παλαιστίνιων.

Δυστυχώς σε αυτό το σημείο καμπής για την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος δεν στάθηκαν όλα τα αραβικά κράτη ομόψυχα στο αναφαίρετο δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποφασίσουν για το μέλλον τους και να αποκτήσουν το δικό τους κυρίαρχο, ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος. Ο Τραμπ ευχαρίστησε τους πρέσβεις του Ομάν, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τους επαίνεσε για τη βοήθεια που του έδωσαν για αυτή τη συμφωνία

Εκτιμούμε πως η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρέπει να μένουν σε χλιαρές και άχρωμες τοποθετήσεις, αλλά να βοηθήσουν στην υλοποίηση των σχετικών ψηφισμάτων για την Παλαιστίνη. Ο Παλαιστινιακός λαός εναποθέτει όλες τους τις ελπίδες για επίλυση του προβλήματος τους μέσω της εφαρμογής όλων των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως το ψήφισμα 67/19 (2012) που επαναλαμβάνει ότι το κράτος της Παλαιστίνης τοποθετείται στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ως Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική Συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ και καλεί την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, όπως πάρει θέσει υπέρ του Παλαιστινιακού λαού και υπέρ των αναφαίρετων του δικαιωμάτων και να μη σιωπήσετε για χατίρι το φίλου σας του Νετανιάχου και του υπερατλαντικού φίλου σας Τράμπ. Δεν έχετε κύριε Αναστασιάδη κανένα δικαίωμα να σιωπάτε σε τέτοια περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου την ίδια ώρα που ζητάτε στήριξη από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από τον ΟΗΕ για την εφαρμογή των ψηφισμάτων για την Κύπρο, για τις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Για φανταστείτε κύριε Αναστασιάδη να αποφασίσει ο Τράμπ να ανακοινώσει και για την Κύπρο τη «Δεύτερη Συμφωνία του Αιώνα» με δύο κράτη και μισή ΑΟΖ. Τι θα λέγατε τότε στο Κυπριακό λαό;

Οι αγώνες του Κυπριακού και Παλαιστινιακού λαού κινούνται παράλληλα, ενάντια στον ίδιο εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Εναντιωνόμαστε, στα σχέδια του ιμπεριαλισμού για διαμελισμό της περιοχής της Μέσης Ανατολής που σκορπούν καθημερινά το θάνατο και οδηγούν τους λαούς σε μιζέρια και εξαθλίωση.

Ο μόνος δρόμος για τους λαούς είναι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Οι λαοί καλούνται να ενώσουν τη φωνή τους και να εντείνουν τη δράση τους για επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Έχουμε ισχυρή πεποίθησή ότι μόνο με την προάσπιση της ειρήνης και την καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτίων των πολέμων μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ζήτω η φιλία των λαών!

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Αλληλλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!


 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ

Εμείς οι Κύπριοι, Παλαιστίνιοι, και άλλοι φιλειρηνιστές κάτοικοι Κύπρου, που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης και συγκεντρωθήκαμε σήμερα 10 Φεβρουαρίου 2020 έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ:

Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε το λεγόμενο σχέδιο γνωστό ως «Συμφωνία του Αιώνα» η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα και Αποφάσεις του ΟΗΕ. Η «συμφωνία» αυτή εξουδετερώνει το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για δημιουργία ενός πραγματικά βιώσιμου ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Νομιμοποιεί και εδραιώνει την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών και των παράνομων εποικισμών και δεν διευθετεί το προσφυγικό πρόβλημα.

Καταγγέλλουμε την ενέργεια αυτή ως πρόκληση κατά του Παλαιστινιακού λαού και κατάφωρη παραβίαση των εθνικών του δικαιωμάτων, αλλά και καταφρόνηση της διεθνούς κοινότητας.

Είναι επιτακτικό η Διεθνής Κοινότητα να προχωρήσει άμεσα ως όφειλε στην αναγνώριση ενός κυριάρχου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 και με Πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να τηρήσει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο θέση εναντίον αυτής της συμφωνίας και παράλληλα να εκφράσει τη διαχρονική θέση της Κύπρου υπέρ του τερματισμού της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης.

Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση του Ισραήλ για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Παλαιστίνης – της πιο μακρόχρονης κατοχής στη σύγχρονη ιστορία, και για την κατάφωρη και συνεχή παραβίαση των πολιτικών, εθνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού.

Καταδικάζουμε την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν: α) τα Ιεροσόλυμα ως αδιαίρετη πρωτεύουσα του Κράτους του Ισραήλ, β) την «κυριαρχία» του Ισραήλ επί των κατεχομένων συριακών Υψιπέδων του Γκολάν, και γ) τη «νομιμότητα» των παράνομων εποικισμών του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.

Επαναβεβαιώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς τον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό και απαιτούμε:

-τον άμεσο τερματισμό της 53χρονης ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνη και αναγνώριση ενός κυριάρχου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 και με Πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

-την άμεση άρση του απάνθρωπου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

-την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων- περιλαμβανομένων παιδιών γυναικών και μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου.

-την επιστροφή όλων των Παλαιστινίων στις εστίες τους βάση του ψηφίσματος 194 του ΟΗΕ. 

Ο αγώνας των Παλαιστινίων για απελευθέρωση και για δικό τους ανεξάρτητο κράτος, είναι και αγώνας όλων των λαών που αγωνίζονται για ελευθερία, ειρήνη, για ένα κόσμο που θα επικρατεί η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού.

Λευκωσία, 10 Φεβρουαρίου 2020

Η Γραμματεία του ΠΣΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s