Είναι καιρός για λύση και ΕΙΡΗΝΗ! Έξω όλοι οι στρατοί!

Ανακοίνωση  ΠΣΕ για τους νέους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας στην Κύπρο με τη δημιουργία βάσης Drones και τη δημιουργία ναυτικής βάσης


Ως ΠΣΕ καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη μετατροπή των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου από την Τουρκία σε ορμητήριο πολεμικών και κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Καταδικάζουμε τη χρησιμοποίηση του παράνομου πολιτικού αεροδρομίου στο Λευκόνικο για στρατιωτικούς  σκοπούς μεταφέροντας από την Τουρκία μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροπλάνα και την σχεδιαζόμενη δημιουργία ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο για επιτήρηση των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι αυτά τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα μπορούν να μεταφέρουν οπλικά συστήματα, επιδεινώνουν την ήδη οξυμένη κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι νέοι στρατιωτικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας με την εγκατάσταση νέων οπλικών συστημάτων και δημιουργία βάσεων εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την πατρίδα και τον λαό μας, ενώ την ίδια ώρα επιδεινώνει στην ήδη τεταμένη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Με τις νέες κινήσεις της Τουρκίας εξυπηρετούνται οι επεκτατικές της βλέψεις στην Κύπρο αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτές  οι ενέργειες  καθώς και η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της Κύπρου δημιουργεί περισσότερα εμπόδια στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και μας απομακρύνει από το στόχο της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος με απρόβλεπτες συνέπειες  για όλους  τους Κύπριους.

Εδώ και αρκετό καιρό κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου, ότι όσο συνεχίζεται η στασιμότητα στο Κυπριακό η Τουρκία αποθρασύνεται και δημιουργούνται τετελεσμένα που μας απομακρύνουν από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και μας φέρνουν πιο κοντά στη διχοτόμηση. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη αντί να επικεντρωθεί στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού επιλέγει την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Κύπρου. Επιλέγει να ενισχύσει τη στρατιωτική δραστηριότητα δένοντας χειροπόδαρα την Κύπρο στο άρμα του ΝΑΤΟ και του μιλιταριστικού μέρους της ΕΕ, συνάπτοντας στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Γαλλία και εντάσσοντας την στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) παραχωρώντας γη, θάλασσα και αέρα, λιμάνια και αεροδρόμια για στρατιωτικές δραστηριότητες. Η τελευταία χλιαρή καταδίκη της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας.

Ως ΠΣΕ θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην στρατιωτικοποίηση της Κύπρου, προτάσσοντας το διαχρονικό σύνθημα «Έξω όλοι οι στρατοί ανεξάρτητο νησί». Η Κύπρος πρέπει να ελευθερωθεί, να επανενωθεί και να απαλλαχθεί από όλους τους στρατούς και τους ξένους κηδεμόνες. Η κρισιμότητα της κατάστασης στο Κυπριακό πρόβλημα απαιτεί ενότητα δράσης όλων των φιλειρηνικών δυνάμεων και στις δύο κοινότητες.  Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ενωμένοι να υψώσουμε ανάστημα ενάντια στις προσπάθειες απομάκρυνσης από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και να αγωνιστούμε για την ειρήνη και την λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Ως  Κυπριακός λαός έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι καιρός για λύση και ΕΙΡΗΝΗ!

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019

Η Γραμματεία του ΠΣΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s