Εκδήλωση τιμής 70χρόνων από την ίδρυση του ΠΣΕ

Το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία, εκδήλωση τιμής των 70 χρόνων από την ίδρυση του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ). Το πρόγραμμα της εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Άντρου Κυπριανού, Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και του Θανάση Παφίλη, Γ.Γ. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης. Στη συνέχεια ακολούθησε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Στέλιος Σοφόκλη, Πρόεδρος του ΠΣΕ.

Ιδιαίτερη στιγμή στην εκδήλωση αποτέλεσε η βράβευση των πρώην Προέδρων και Γενικών Γραμματέων του ΠΣΕ. Με περηφάνια το ΠΣΕ τίμησε αυτούς που  έχουν αφήσει τη δική τους παρακαταθήκη στην ίδρυση και στους αγώνες του. Το παρών τους στην εκδήλωση έδωσαν οι πρώην Προέδροι και Γενικοί Γραμματείς όπως οι Πανίκος Παιονίδης, Δώνης Χριστοφίνης, Γιαννάκης Σκορδής, Σύλβα Τιγγιρίδου, Χρίστος Κουρτελλάρης. Ανάμεσα στους τιμηθέντες αποτελούν και οι Βάσος Λυσσαρίδης, Βάσος Πούππης, Άρης Γεωργίου, Στέφανος Στεφάνου οι οποίοι δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στην εκδήλωση. Το βραβείο εκ μέρους ορισμένων από αυτούς το παρέλαβαν συγγενείς οι οποίοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Τέλος, έδωσαν το παρών τους και συγγενείς πρώην Προέδρων και Γενικών Γραμματέων οι οποίοι δεν βρίσκονται στη ζωή, όπως οι Γιάγκος Ποταμίτης, Μιχαλάκης Ολύμπιος.

1

 

Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε απαγγελία ποίησης από τον Άντη Κανάκη και μουσικό πρόγραμμα με του Κώστα Ναθαναήλ και Μαρία Λεβέντη.

This slideshow requires JavaScript.


Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στα 70χρονα του ΠΣΕ

DSCN4748.JPGΑπό μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, απευθύνω θερμό χαιρετισμό στα μέλη του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.

Στο πρόσωπο σας χαιρετίζουμε τους χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης στα χρόνια που πέρασαν και στα χρόνια που θα έρθουν. Στο πρόσωπο σας χαιρετίζουμε τους αγώνες του λαού μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στους δολοφόνους των λαών, ενάντια σε αυτούς που χαράζουν τα σύνορα με το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Αφήστε τα περιστέρια να πετάξουν, η μεγάλη πορεία αρχίζει», ήταν το πρόσταγμα της μεγαλειώδους πορείας που είχε στην κορυφή της τον Θεοδωράκη, τη Δημητριάδου, τον Εζεκία, τον Παρτασίδη και χιλιάδες κόσμου εκείνο τον Οκτώβρη του 1964. Από εκεί η μεγάλη πορεία συνέχισε το 1979, όταν και πάλι χιλιάδες φωνές δονούσαν ολόκληρο το νησί με το σύνθημα «η Κύπρος ανήκει στο λαό της, Κύπρος ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη». «Θα φύγετε, θα φύγετε κουρσάροι, δεν σας θέλει τούτη η γη, δεν σας ξέρει», συγκλόνιζαν τα λόγια του ποιητή την ώρα που αντηχούσαν από χιλιάδες στόματα στη μεγάλη πορεία του 1987. «Η Κύπρος ζει, αναπνέει κι αγωνίζεται στο ρυθμό της λευτεριάς και της ειρήνης», διατράνωνε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης το 1993 με τον τότε Γενικό Γραμματέα της ΚΕ ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην κορυφή της, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, τον Καυκαρίδη, τη Σαντοριναίου και άλλους πολλούς καλλιτέχνες. Μέχρι το 1999 που ολόκληρη η ανθρωπότητα ξεσηκωνόταν ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, το 2002 με το ΑΚΕΛ και πάλι στην πρώτη γραμμή, μαζί με το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις γυναικείες οργανώσεις και πλήθος άλλων οργανώσεων. Η μεγαλειώδης πορεία του Ιούνη του 2018 επαναβεβαίωσε ότι ο λαός μας εξακολουθεί να παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στέκεται ανυπότακτος μπροστά στις βάσεις του θανάτου αγωνιζόμενος για την ειρήνη.

Κάθε φορά και πιο δυνατή η φωνή για να φύγουν οι βάσεις, για να έρθει στην Κύπρο και στον κόσμο η ειρήνη και η αδελφοσύνη των λαών.

Για εφτά ολόκληρες δεκαετίες το Συμβούλιο Ειρήνης μαζικοποιεί τον αγώνα υπερ της ειρήνης και της συνεργασίας. Η ίδρυση του σαφώς δεν ήταν τυχαία. Ήταν γέννημα της ανάγκης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν γέννημα της απαίτησης ολόκληρης της ανθρωπότητας να αποτραπεί ο πυρηνικός όλεθρος. Ανταποκρινόμενο σε αυτή την απαίτηση, το προοδευτικό κίνημα της Κύπρου, ίδρυσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης το 1949, το οποίο λίγους μήνες αργότερα έγινε και συνιδρυτής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Από τότε το Συμβούλιο Ειρήνης πρωταγωνιστεί στους αγώνες του κυπριακού λαού. Πρωτοστάτησε στην απαλλαγή της Κύπρου από την αποικιοκρατία και στον αγώνα για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Αργότερα στήριξε την ανεξαρτησία της Κύπρου. Μέσα στην ταραγμένη περίοδο των διακοινοτικών συγκρούσεων το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης αγωνίστηκε για το ξεπέρασμα των προβλημάτων και την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων.

Την ίδια στιγμή το ΠΣΕ αξιοποιούσε όλα τα βήματα, εργαζόμενο για διεθνοποίηση του Κυπριακού. Αποκορύφωμα της δράσης του αυτής, ήταν η δημιουργία της Διεθνούς Επιτροπής Αλληλεγγύης με τον αγώνα του κυπριακού λαού, η οποία πρόσφερε τεράστιες υπηρεσίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Από τότε μέχρι σήμερα, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης συνεχίζει ακούραστα τη δράση του για την Κύπρο, την Γιουγκοσλαβία, την Παλαιστίνη, τη Συρία, για τον κόσμο ολόκληρο. Αγωνίζεται αλληλέγγυο με το λαό της Κύπρου, με τους λαούς του κόσμου ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στους πολέμους και στις ληστρικές επιθέσεις. Αγωνίζεται για την επικράτηση της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με την ορμή της ιστορίας του, αντλώντας δύναμη από την ιδεολογία, τη δράση και τους αγώνες του Λαϊκού Κινήματος το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης συνεχίζει τη δράση του και σήμερα. Πρόσφερε πολλά αλλά έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει. Μαζί με το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα, μαζί με όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις στον αγώνα για απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή, για την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας με λύση διζωνικής,δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προβλέπουν τα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα καθιστά την Κύπρο ανεξάρτητη, κυρίαρχη και αποστρατιωτικοποιημένη.

Μαζί με τις δυνάμεις που παλεύουν για την ειρήνη στην Κύπρο και στον κόσμο για να δικαιωθούν τα οράματα όλων όσοι αγωνίζονται και παλεύουν για ένα καλύτερο κόσμο.

Για τον κόσμο που παλεύουμε.

Τον κόσμο της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Καλούς Αγώνες.


 

Χαιρετισμός του Θανάση Παφίλη, Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης

 

IMG_4787Αγαπητοί συναγωνιστές του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης, αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι!

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας για να σας μεταφέρω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης για την σημαντική 70ή επέτειο από την ίδρυση του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης, που υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΣΕ και μέχρι σήμερα διαδραματίζει έναν σπουδαίο ρόλο στο παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα.

Ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνω στους Τουρκοκύπριους συναγωνιστές που συμμετέχουν στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και μοιράζονται τα ίδια όνειρα και προσδοκίες για την κοινή τους πατρίδα με τους Ελληνοκύπριους συναγωνιστές.

Βέβαια σήμερα μαζί σας, γιορτάζουμε και την 70ή επέτειο και το Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης, τιμώντας αγώνες και θυσίες χιλιάδων αγωνιστών τόσο στην Κύπρο όσο και τον κόσμο όλο.

Τιμάμε τους ήρωες και αγωνιστές των ιδρυτικών χρόνων του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης αλλά και των επόμενων εποχών, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα με την παρουσία εμβληματικών προσωπικοτήτων και αγωνιστών όπως ο σύντροφος Δώνης Χριστοφίνης ο οποίος έχει αφιερώσει όλη του την ζωή στο κόμμα του το ΑΚΕΛ και το λαϊκό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς το Παγκύπριο Συμβούλιο δίχως το ΠΣΕ ή το αντίθετο. Η ιστορία των δύο οργανώσεων είναι τόσο δεμένη, οι σχέσεις μας τόσο δυνατές όσο και οι κοινές αξίες που μας οδηγούν. Όταν ιδρύθηκε το ΠΣΕ στις 21 Απρίλη του 1949 στο Παρίσι, μέσα από το Παγκόσμιο Συνέδριο των Αγωνιστών για την Ειρήνη, παίρνοντας το 1950 πια την μορφή του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης, τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν:

 ’’Ποτέ πια πόλεμος-ποτέ πια φασισμός’’ δεμένα με την πάλη των λαών και ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. 

Έντονη υπήρξε τότε η αγωνία των λαών για την πυρηνική απειλή, λίγα χρόνια μετά το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ στην Χιροσίμα-Ναγκασάκι και καθόλου τυχαία, δεν ήταν η πρωτοβουλία του ΠΣΕ με την ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ, που συγκέντρωσε πάνω από 400 εκατομμύρια υπογραφές. Την ίδια χρονιά της ίδρυσης των δυο οργανώσεων μας, το 1949, ιδρύθηκε και το ΝΑΤΟ, υποτίθεται σαν «απάντηση» σε κάτι που δημιουργήθηκε 4 χρόνια μετά, το ’’Σύμφωνο της Βαρσοβίας’’. Το ΝΑΤΟ, το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, με αμέτρητα εγκλήματα στην ιστορία του, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Κύπρου, όταν το 1971 στην Σύνοδο του στην Λισσαβώνα συζήτησε και ετοίμασε το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών και της Τουρκικής εισβολής το 1974. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, από την πρώτη στιγμή της εισβολής κιόλας κινήθηκε, παίρνοντας πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του τότε προέδρου Ρόμες Σάντρα για την συγκρότηση της Διεθνούς Επιτροπής Αλληλεγγύης προς τη Κύπρο (ΔΕΑΚ), με πλούσια δράση σε όλες τις ηπείρους. Φέτος εκτός των άλλων τιμούμε και την μνήμη αυτού του λαμπρού αγωνιστή και διεθνιστή Ρόμες Σάντρα, ο οποίος θα συμπλήρωνε 100 χρόνια από την γέννηση του.

Όμως το ΝΑΤΟ, το οποίο όχι μόνο δεν διαλύθηκε το 1991 αλλά επεκτάθηκε αρχικά στην ανατολική Ευρώπη και σήμερα σε όλες τις ηπείρους, συνεχίζει το εγκληματικό και επιθετικό το ρόλο σαν «παγκόσμιος χωροφύλακας» υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων και πολυεθνικών εταιρειών. Χέρι-χέρι μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ευρω-στρατό της, παρά τους ανταγωνισμούς τους για πηγές και δρόμους ενέργειας, για αγορές και σφαίρες επιρροής μεταξύ τους αλλά και με την Ρωσία και Κίνα,  το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. επίτίθονται τόσο στους ίδιους τους λαούς και τα δικαιώματα τους, όσο και στους λαούς του κόσμου. Το Παγκόσμιο  Συμβούλιο Ειρήνης συνεχίζει την δράση και εκστρατεία του ενάντια στο ΝΑΤΟ για την διάλυση του, την πάλη στις χώρες μέλη για αποδέσμευση από αυτό αλλά και την κάθετη εναντίωση μας στην διεύρυνση του είτε στα Βαλκάνια, την Σκανδιναβία, την Λατινική Αμερική είτε εδώ στην Κύπρο, που θεωρούν οι ιμπεριαλιστές το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» τους. Ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων στον κόσμο, εκ των οποίων το 90% είναι Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκες και χαιρετίζουμε τον αγώνα του Κυπριακού λαού και του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης  για το κλείσιμο των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, οι οποίες μαζί με τις Βάσεις του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και την Βάση της Σούδας στην Κρήτη αποτέλεσαν ένα «διαβολικό» ιμπεριαλιστικό τρίγωνο για όλες τις πολεμικές επιδρομές των ιμπεριαλιστών τα τελευταία 20 χρόνια στην Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Εδώ θέλω να υπογραμμίσω την σταθερή θέση και δράση σας ενάντια στην ένταξη της Κύπρου στον λεγόμενο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», τον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, που και με  την εναντίωση του τότε προέδρου της Δημοκρατίας αείμνηστου σ. Δημήτρη Χριστόφια, δεν προχώρησε. Το σύνθημα σας τότε και σήμερα ΟΥΤΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ-ΟΥΤΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Η αντίληψη και πρακτική των κυβερνήσεων της Κύπρου και Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και σήμερα για άξονες και αντι-άξονες μαζί με την Αίγυπτο και το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, αλλά και με την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, έρχεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και κυρίως των ενεργειακών κολοσσών, που φυσικά ούτε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ούτε της Κύπρου νοιάζονται. Το να εναποθέτεις την διασφάλιση των κυριαρχικών σου δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, την Γαλλία  και το ΝΑΤΟ, είναι επιλογή επικίνδυνη μέχρι και τυχοδιωκτική.

Για αυτούς που μας λένε πώς το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. αποτελούν την εγγύηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τους παραπέμπουμε τόσο στην ιστορία των λαών μας, από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999, τα εγκλήματα στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Λιβύη, την Υεμένη, την Συρία, τα πραξικοπήματα στην Ουκρανία και τα σημερινά σχέδια τους στην Βενεζουέλα και Κούβα. Αλλά αποκαλυπτικό για τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της Ε.Ε. είναι και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, όπου όχι μόνο εξισώνεται ο ναζισμός με τον κομμουνισμό, όπως έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν, αλλά επίσης ανιστόρητα παραποιώντας την ιστορική αλήθεια, ισχυρίζεται ότι η ΕΣΣΔ και ο Κόκκινος Στρατός ευθύνονται για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Τόσο είναι το μίσος  και η εκδικητικότητα τους για τα 20 εκατομμύρια θύματα της Σοβιετικής Ένωσης αλλά και για την νίκη των λαών ενάντια στον φασισμό που κορυφώθηκε με το κάρφωμα της Κόκκινης Σημαίας στο Ραϊχσταγκ του Βερολίνου και τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών που τιμούμε στις 9 Μάη 1945.

Αγαπητοί συναγωνιστές και φίλοι

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης στα 70 χρόνια ζωής και δράσης του δίνει ένα παράδειγμα ανιδιοτελούς διεθνιστικής αλληλεγγύης, έχοντας στηρίξει πάντα και με σθένος τις θέσεις του ΠΣΕ, έχοντας φιλοξενήσει δεκάδες πρωτοβουλίες και δράσεις. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης βρίσκεται σήμερα στην Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου αλλά και ότι ετοιμαζόμαστε για τον ερχόμενο Μάρτη να διοργανώσουμε στην Κύπρο πολλαπλές εκδηλώσεις, σε τριμερές, πολυμερές και διεθνές επίπεδο με αποκορύφωμα την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ που θα προκηρύξει , ανάμεσα σε άλλα, και το επόμενο παγκόσμιο συνέδριο του ΠΣΕ. Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, ενώ βρίσκεται το ίδιο και ο Κυπριακός λαός σε θέση να έχει ανάγκη την αλληλεγγύη άλλων λαών και κινημάτων, επιδεικνύει έμπρακτα και χειροπιαστά την δική του διεθνιστική αλληλεγγύη σε λαούς-θύματα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας τόσο στην γειτονιά του όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό γίνεται δυνατό γιατί το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης στηρίζεται στην άρρηκτη σχέση με το εργατικό και λαϊκό κίνημα της Κύπρου.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης στέκεται διαχρονικά στο πλευρό του αγώνα του Κυπριακού λαού, για τερματισμό της κατοχής, επανένωση του λαού και της χώρας, για μια Κύπρο κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της, πραγματικά ανεξάρτητη, απαλλαγμένη από ξένες βάσεις, ξένους στρατούς, εποίκους, κηδεμόνες και προστάτες, μια Κύπρος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, όπως αυτά περιγράφονται στο Διεθνές Δίκαιο, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο ψηφίσμα του Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης στηρίζει τον αγώνα σας και καταδικάζει τις ωμές παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου από την Τουρκία, που ωστόσο έχουν άμεσα ή έμμεσα και τις πλάτες ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που στα λόγια μπορεί να εκφράζουν  δυσαρέσκεια με την στάση της Τουρκίας, αλλά στην πράξη αποδεικνύουν μια υποκρισία και συμπαιγνία, μια δήθεν ουδετερότητα, όπως το πράττουν και στην περίπτωση των καθημερινών παραβιάσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο ή ακόμη πιο έντονα με την ανοχή τους στη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Συρία και το Ιράκ.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα με την υπογραφή και ανανέωση της «Συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ» και την παραχώρηση νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και βάσεων στην Αλεξανδρούπολη, την Λάρισα, το Στεφανοβύκειο (Βόλος), μαζί με τις παλιές βάσεις που εκσυγχρονίζονται και αναπτύσσονται στην Σούδα, το Άκτιο και τον Άραξο, δημιουργούν ένα σφιχτό πλέγμα πρόσδεσης της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είχε βέβαια σχετικά «εύκολο έργο» μετά την προεργασία από τον ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια που είχε προετοιμάσει την χώρα μας ως ένα απέραντο Αμερικανό-ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, που τώρα με ακόμη πιο γοργά βήματα ολοκληρώνεται. Η μαζική εναντίωση και καταδίκη της επίσκεψης του Μαϊκ Πομπέο το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, αλλά και οι διαδηλώσεις και πορείες της ΕΕΔΥΕ και του εργατικού λαϊκού κινήματος σε αρκετές πόλεις, παρά τον αυταρχισμό και τα ΜΑΤ, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό και εξωτερικό. Και ο αγώνας θα συνεχιστεί αποφασιστικά για να κλείσουν οι Αμερικανο-Νατοϊκες βάσεις, να σταματήσει η συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Αγαπητοί συναγωνιστές, σύντροφοι και φίλοι

70 χρόνια από την ίδρυση του Παγκύπριου και του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης, ο διεθνής συσχετισμός δύναμης μπορεί να μην είναι υπέρ των λαών και των δικαιωμάτων τους, μπορεί ο εχθρός των ονείρων και των προσδοκιών μας να φαντάζει και να είναι δυνατός, ωστόσο οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Ο Ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος! Οι λαοί του κόσμου, μπορούν να περάσουν στην αντεπίθεση, να παλέψουν οργανωμένα και συντονισμένα για την νίκη και το χτίσιμο ενός κόσμου δίχως ιμπεριαλιστικούς πολέμους αι εκμετάλλευση, με τους λαούς αφέντες στον τόπο τους.

Ζήτω τα 70 Χρόνια του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης!


 

Ομιλία Στέλιου Σοφόκλη, Προέδρου του ΠΣΕ

 

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Φίλοι και φίλες της ειρήνης,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

IMG_4789

Το έτος 2019 είναι ένα σημαδιακό έτος. Από τη μια γιορτάζουμε τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, ενός από τα ιδρυτικά μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης -του οποίου γιορτάζουμε επίσης τα Εβδομηντάχρονα-, καθώς και άλλων 124 κινημάτων και επιτροπών ειρήνης. Από την άλλη, την ίδια αυτή χρονιά, οι ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρωτεργάτες τις ΗΠΑ και την ΕΕ, θα γιορτάσουν τον Δεκέμβρη του 2019, στο Λονδίνο, τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, του πιο αιμοσταγούς και ληστρικού οργανισμού που δημιουργήθηκε ποτέ στον πλανήτη γη.

Το έτος 1945 ήταν η χρονιά της πιο αιματηρής νίκης των λαών, της νίκης ενάντια στον γερμανικό ναζισμό, τον ιταλικό φασισμό και τον ιαπωνικό μιλιταρισμό. Η νίκη αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αν δεν υπήρχε η Σοβιετική Ένωση και ο Κόκκινος Στρατός ο οποίος κατατρόπωσε τη χιτλερική στρατιωτική μηχανή.

Με τη συντριβή του φασισμού οι λαοί ανάσαναν. Πίστεψαν ότι ο κόσμος θα μπορούσε να ζήσει και να μεγαλουργήσει σε συνθήκες ειρήνης. Οι λαοί των αποικιών με τη συμμετοχή τους στη Νίκη, με τον άνεμο της Ελευθερίας που έπνεε, με τους αγώνες τους και τη στήριξη της Σοβιετικής Ένωσης άρχισαν να αποκτούν την ανεξαρτησία τους. Με την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τη συνομολόγηση του καταστατικού του Χάρτη, οι λαοί προσέβλεπαν σε ένα νέο κόσμο, σε ένα κόσμο Ειρήνης, Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

Στο σημείο αυτό θέλω να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμηση, τιμή και θαυμασμό σε όλους του Κύπριους που εντάχθηκαν στις συμμαχικές δυνάμεις, πολέμησαν, διακρίθηκαν στα πεδία των μαχών και έδωσαν τη ζωή τους για να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από το μίασμα του φασισμού-ναζισμού.

Αυτοί οι συναγωνιστές ήταν και οι πρωτεργάτες για την ίδρυση του Παγκοσμίου και Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης. Οι βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μαζί με τους λαούς της ανθρωπότητας ένα μεγάλο ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, όχι ξανά πόλεμο που, με τις σημερινές συνθήκες, θα σημαίνει το τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης και ταυτόχρονα της ύπαρξης του πλανήτη γη όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Διότι ο επόμενος πόλεμος θα είναι ένα πυρηνικός πόλεμος.

Ο «αγώνας για την ειρήνη», όπως είπε ο συναγωνιστής Άρης Γεωργίου στους εορτασμούς των 55 χρόνων του ΠΣΕ «δεν είναι μια αυτόνομη απομονωμένη δράση» και προσθέτω σήμερα: είναι ένας ταξικός αγώνας, είναι ένας αγώνας ενάντια στον κύριο εχθρό των λαών, τον ιμπεριαλισμό.

Φίλες και φίλοι,

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Ο φασισμός ηττήθηκε το 1945 στο πεδίο της μάχης, και ο Μπέρτολτ Μρεχτ προειδοποιούσε, «Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος, η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό». Σήμερα, στο έτος 2019  έχει επεκταθεί ο φασισμός σε όλη την Ευρώπη σαν αποτέλεσμα του εκφυλισμού και αυτής της ίδιας της «αστικής δημοκρατίας», της ανικανότητας των αστικών κυβερνήσεων, να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα των λαών. Την ανεργία, την εκμετάλλευση, τον αυξανόμενο αριθμό των αστέγων, τις ανησυχίες των νέων, τα προβλήματα του περιβάλλοντος, τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Έχουν στρώσει έτσι το μαύρο χαλί στους φασίστες δημαγωγούς, γέννημα του καπιταλιστικού , ιμπεριαλιστικού συστήματος.     

Η ευθύνη του ιμπεριαλισμού είναι τεράστια για την άνοδο φασιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Να μην ξεχνούμε τη ναζιστική Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα και τα «καλά παιδιά» του αρχιεπισκόπου Κύπρου στην Κύπρο, στο ΕΛΑΜ.

Χρέος του καθενός μας είναι να αγωνίζεται με σθένος για να φέρει την ειρήνη πιο κοντά. Δεν δεχόμαστε το μέλλον της Ανθρωπότητας να είναι οι πόλεμοι. Καμιά προσπάθεια δεν πάει χαμένη.

Συναγωνιστές συναγωνίστριες,

Φίλοι και φίλες,

Το Παγκύπριο Συμβούλιο ειρήνης για 70 χρόνια βαδίζει στον δρόμο των αρχών και των ιδεωδών της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της προόδου, λαμβάνοντας ενεργά μέρος στους αγώνες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, για μια ολική και οικουμενική ειρήνη η οποία θα φράξει τον δρόμο του ιμπεριαλισμού και του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Οι σχέσεις του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης έχουν σφυρηλατηθεί  μέσα από τους κοινούς αγώνες για τα κοινά μας ιδανικά. Ο σύντροφος Δώνης γράφει σε ένα από τα άρθρα του τον Σεπτέμβρη του 2004 «Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και ο Κυπριακός λαός είναι ευγνώμονες προς το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης για την ανεκτίμητη υποστήριξη του στον αγώνα του λαού μας, ιδιαίτερα μετά το φασιστικό πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολή».

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης πρώτο καταδίκασε διεθνώς το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Το 1975 ίδρυσε στο Λονδίνο τη Διεθνή Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τη Κύπρο (ΔΕΑΚ) με πρόεδρο τον Ρόμες Σιάντρα από την Ινδία, και με γενικό γραμματέα την Ευγενία Κιράνοβα από την Βουλγαρία. Η ΔΕΑΚ οργάνωσε Διεθνείς Διασκέψεις Αλληλεγγύης προς την Κύπρο στη Φρανκφούρτη, το Ελσίνκι, το Παρίσι, την Αθήνα, τη Σόφια, τη Βιέννη, την Πράγα και τη Λευκωσία. Δυστυχώς για διάφορους οργανωτικούς λόγους αδρανοποιήθηκε η ΔΕΑΚ.

Το ΠΣΕ, καθηκόντως, τίμησε τους φίλους και αγωνιστές για τα δίκαια του κυπριακού λαού Ρόμες Σιάντρα και Ευγενία Κιράνοβα.

Φίλοι και φίλες,

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Το ΠΣΕ από την ίδρυση του λαμβάνει ανελλιπώς μέρος στα συνέδρια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και εκλέγεται στην προεδρική επιτροπή και στην εκτελεστική γραμματεία του ΠΣΕ. Για πρώτη φορά έχει εκλεγεί το ΠΣΕ στη Γραμματεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης στο συνέδριο του 2012 στο Κατμαντού στο Νεπάλ και έχει επανεκλεγεί το 2016 στο συνέδριο στη Βραζιλία. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την εκτίμηση που χαίρει το ΠΣΕ στην παγκόσμια οικογένεια των φιλειρηνικών και αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων στον κόσμο. Το ΠΣΕ παίρνει δραστήρια μέρος σε όλες τις εκστρατείες και διεθνείς συνόδους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, όπως:

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης στην Αθήνα το 2000.

Τη διάσκεψη Αλληλεγγύης και Συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου στη Μασσαλία,

Τα διαβαλκανικά Συνέδρια στην Πάτρα .

Την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Ειρήνη στα Βαλκάνια.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ ειρήνης.

Το Φόρουμ του Βελιγραδίου για Κόσμο των Ίσων, για τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Τη Διεθνή διάσκεψη Ειρήνης στην Τουρκία.

Συμμετοχή στην αποστολή αλληλεγγύης σε Παλαιστίνη/Ισραήλ τον Σεπτέμβρη του 2011.

Συμμετοχή στο φόρουμ στήριξης του Συριακού λαού στη Δαμασκό τον Οκτώβριο του 2018 και Συμμετοχή στην Πανκρητική κινητοποίηση τον Μάιο του 2017  εναντίον των Αμερικανικών / Νατοϊκών βάσεων στη Σούδα.

Στην Πρώτη Διεθνή Διάσκεψη κατά των ξένων στρατιωτικών Βάσεων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο του 2018 στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, η οποία διοργανώθηκε από τα κινήματα ειρήνης των ΗΠΑ και της Ιρλανδίας και στηρίχθηκε ενεργά από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. Η Οργανωτική Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη την δράση του ΠΣΕ έκανε πρόταση στο ΠΣΕ να διοργανώσει την Δεύτερη Διεθνή διάσκεψη στην Κύπρο.

Το ΠΣΕ είναι παρών σε όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ, οι οποίες γίνονται την ημέρα που οι ιμπεριαλιστές γιορτάζουν την ίδρυσή του. Αξέχαστες παραμένουν οι πορείες στη Λισαβώνα, στο Στρασβούργο, στις Βρυξέλες, στο Λονδίνο, στη Βαρσοβία και αλλού.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης συμμετέχει ενεργά στις Περιφερειακές Συνόδους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης στην Ευρώπη. Μερικές από αυτές φιλοξενήσαμε στην Κύπρο.

Το ΠΣΕ, στα πλαίσια της αλληλεγγύης του με τους λαούς της Μέσης Ανατολής, φιλοξένησε  συνόδους των κινημάτων Μέσης Ανατολής. 

Όσον αφορά την δράση μας στην Κύπρο, αυτή είναι πλούσια σε παρεμβάσεις για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο και την περιοχή μας. Ουκ ολίγες φορές έχουμε βρεθεί μπροστά από την αμερικάνικη, την ισραηλινή και βρετανική πρεσβεία διαμαρτυρόμενοι για τους βομβαρδισμούς και σφαγές που διαπράττουν στο Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη και Υεμένη  εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας προς τους λαούς των χωρών αυτών. Έχουμε βρεθεί και μπροστά από τα γραφεία της ΕΕ διαμαρτυρόμενοι για την απάθεια και εγκληματική ουδετερότητα που επιδεικνύει.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Φίλοι και φίλες

Το ΠΣΕ ακολουθώντας την καλή πρακτική του Λαϊκού κινήματος στην Κύπρο να αναπτύσσει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με άλλα κόμματα και οργανώσεις, προχώρησε στη διοργάνωση τριμερών συναντήσεων μεταξύ του Κινήματος ειρήνης της Κύπρου, της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη και της Επιτροπής Ειρήνης της Τουρκίας. Αυτές αποτελούν ήδη ένα σημαντικό θεσμό και έχουν τεθεί κάτω από τη αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, γεγονός που δείχνει τη ιδιαίτερη σημασία που δίνεται σε αυτές.

Οι συναντήσεις αυτές δεν είναι απλά συναντήσεις «υψηλού επιπέδου». Είναι ένα μεγάλο συναπάντημα των λαών. Είναι ένα συναπάντημα όσων είναι διατεθειμένοι να υψώσουν φωνή αντίστασης στα σχέδια διαίρεσης των λαών. Είναι ένα συναπάντημα όσων θέλουν να πάρουν θέση απέναντι στον πόλεμο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση στην οποία οδηγείται η ανθρωπότητα, όσων θέλουν να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στις λεγόμενες ειρηνευτικές αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και αρκετών χωρών της ΕΕ που ουσιαστικά αιματοκυλούν τους λαούς με στόχο την εκμετάλλευση του πλούτου τους.

Έχουν ιδιαίτερη σημασία αυτές οι συναντήσεις γιατί  οι άνθρωποι επικεντρώνονται σε αυτά που τους ενώνουν και όχι σε αυτά που τεχνητά τους χωρίζουν. Σε αυτές τις συναντήσεις δίνεται η ευκαιρία στα Κινήματα Ειρήνης των τριών χωρών, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τις τοπικές συνθήκες και θέσεις, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συντονίσουν την δράση τους.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει 8 συναντήσεις εκ περιτροπής και προγραμματίζεται η 9η  Συνάντηση, αρχές του 2020, στην Κύπρο.

Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, για πρώτη φορά έχουν επισκεφθεί συναγωνιστές από το Κίνημα Ειρήνης της Τουρκίας τα κατεχόμενα. Έχει κατατεθεί το 2012 στεφάνι στα μνήματα Μισιαούλη και Καβάζογλου από στέλεχος του Κινήματος Ειρήνης από την Τουρκία. Το 2014, τη χρονιά του 2ου μεγάλου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, με πρωτοβουλία του ΠΣΕ έγινε επίσκεψη αλληλεγγύης στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, με συμμετοχή του ΠΣΕ, της ΕΕΔΥΕ, της Τούρκικης Επιτροπής για την Ειρήνη και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

Φίλοι και φίλες,

Συναγωνιστές συναγωνίστριες,

Αποκορύφωμα και σταθμοί στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του ΠΣΕ, του Λαϊκού Κινήματος και του Λαού της Κύπρου ήταν και είναι οι εννέα μεγαλειώδεις Πορείες Ειρήνης.

Η πρώτη μεγαλειώδης πορεία ειρήνης με σύνθημα «Ούτε ίντσα κυπριακού εδάφους για τα φοβερά καρκινώματα», έγινε στις 11 Οκτωβρίου του 1964 με τη συμμετοχή πέραν των 100 χιλιάδων αδρών, γυναικών και παιδιών. Επικεφαλής της πορείας ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, η Ουρανία Κοκκίνου, ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ο δήμαρχος Λεμεσού, ολόκληρη η ηγεσία του ΑΚΕΛ, εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα και οργανώσεις. Η πορεία ξεκίνησε από το ναό του Απόλλωνα στην Επισκοπή Λεμεσού και έφτασε μέχρι το κέντρο της πόλης.

Η 2η Πορεία έγινε στις 3 Ιουνίου το 1979 από το Κούριο μέχρι τη Λεμεσό

Στις 12 Ιουνίου 1983 στην 3η Πορεία απηύθυνε αγωνιστικό χαιρετισμό, στην πορεία από το Ακρωτήρι μέχρι το Δημόσιο κήπο της Λεμεσού, ο φίλος της Κύπρο και πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης Ρόμες Σιάντρα.

Η 4η Πορεία έγινε στις 5 Απριλίου το 1987 από τη Λάρνακα προς τη Βάση στη Δεκέλεια.

Στη 5η Πορεία 21 Νοεμβρίου του 1993 με το σύνθημα «Η Κύπρος ζει αναπνέει και αγωνίζεται στο ρυθμό της Λευτεριάς και της ειρήνης» πορευθήκαμε και πάλι από τη Λάρνακα προς τη Δεκέλεια.

Στην 6η Πορεία στις 16 Μαΐου 1999 Ο κυπριακός Λαός σε μια από τις πλέον δυναμικές πορείες από τη Ξυλοτύμπου μέχρι τη Λάρνακα φώναζε «Όχι στον πόλεμο των νεοβάρβαρων του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας». Χαιρετισμό απηύθυναν ο Ρόμες Σιάντρα και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στις 29 Σεπτέμβρη 2002 στην 7η Πορεία, ο λαός μας βρέθηκε σε πορεία ειρήνης ενάντια των κεραιών. Επικεφαλής της πορείας ήταν ο πρόεδρος της Βουλής ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Η 8η πορεία έγινε στις 10 Ιουνίου του 2018, από το Κολόσσι προς τη Βάση Ακρωτηρίου. Με το σύνθημα «Πορευόμαστε για την ειρήνη», έλαβαν μέρος χιλιάδες Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Σε αυτή την πορεία έλαβε μέρος η πολυπληθέστερη αντιπροσωπία κινημάτων ειρήνης από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή που συμμετείχε ποτέ σε πορεία ειρήνης στην Κύπρο. Παρών ήταν ο συναγωνιστής Θανάσης Παφίλης ΓΓ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Ζιναντιν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργός εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, ο Φράνσις Βούρτς πρώην πρόεδρος της  ομάδας της ενωμένης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, εκπρόσωπος της Ελληνικής Επιτροπής για την ύφεση και ειρήνη, εκπρόσωποι του Βρετάνικου Συμβουλίου Ειρήνης, της Παλαιστινιακής Επιτροπής για τη Ειρήνη και Αλληλεγγύη, της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης του Ισραήλ, του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης, του Πορτογαλλικού Συμβουλίου για την Ειρήνη και τη Συνεργασία,  της οργάνωσης για την Αλληλεγγύη των Λαών της Ασίας της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, από την Ισπανία, πληθώρα στελεχών των λαϊκών οργανώσεων και χιλιάδες κόσμου. Η κύρια ομιλία έγινε από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, χαιρετισμό έκανε και ο πρόεδρος του ΠΣΕ, όπως και όλοι οι καλεσμένοι.

Φίλοι και φίλες,

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Παρακολουθούμε καθημερινά το τι γίνεται στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα  και κάνουμε τις ανάλογες παρεμβάσεις. Πρόσφατα αναφερθήκαμε στην εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ και των συνοδοιπόρων τους στον συνεχιζόμενο οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας, για τις επιλεκτικές κυρώσεις της ΕΕ προς τη Βενεζουέλα και την αυξανόμενη οικονομική πίεση και τις στρατιωτικές απειλές προς το λαό της Βενεζουέλας.

Καταδικάζουμε τη πολιτική της Κυβέρνησης του κύριου Αναστασιάδη για τη μετατροπή της Κύπρου σε ορμητήριο πολέμου, με την ένταξη της κυπριακής Δημοκρατίας στην Μόνιμη διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), η οποία εξελίσσεται σε Ευρωστρατό ο οποίος θα είναι δεμένος με το ΝΑΤΟ και ταχθήκαμε ενάντια στις στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ.

Φίλες και φίλοι,

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Το Κυπριακό πρόβλημα  είναι ένας από του βασικούς τομείς αγώνα του ΠΣΕ. Από της ίδρυσής του αγωνίζεται μαζί με το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου για μια Κύπρο δημοκρατική, ειρηνική για όλους του κατοίκους της. Μια Κύπρο αποστρατικοποιημένη, πραγματικά ανεξάρτητη χωρίς βάσεις και στρατούς, χωρίς εγγυητές και προστάτες, μια Κύπρο στην οποία, όπως και στις άλλες ανεξάρτητες χώρες μέλη των ΗΕ, να αποφασίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού για το μέλλον τους και για την πορεία ανάπτυξής τους.

Ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα και την εισβολή αγωνιζόμαστε για μια ειρηνική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, όπως το περιγράφουμε και στο πρώτο άρθρο του καταστατικού μας, για την ανάπτυξη αντιπολεμικού αισθήματος και φιλειρηνικού πνεύματος ανάμεσα στον κυπριακό λαό, και για την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων, την κατάργηση των ξένων βάσεων και για πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

Το ΠΣΕ αγωνίζεται για μια επανενωμένη πατρίδα και λαό σε μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα.

Και κάτι που κατά την άποψη μου είναι το ποιο σημαντικό για την πορεία ύπαρξης του ΠΣΕ. Χωρίς ένα δυνατό λαϊκό κίνημα στην Κύπρο ούτε το 1949 θα μπορούσε να ιδρυθεί ένα δυνατό κίνημα ειρήνης στην Κύπρο, ούτε σήμερα θα μπορούσε να συνεχίσει να έχει τη δύναμη και την αίγλη που έχει.

Φίλοι μας, συνεχίζουμε τον αγώνα με το όραμα της νέας ειρηνικής ζωής, για την οποία ο Τεύκρος Ανθίας λέει:

«…χίλιες ζωές νάχει ο καθείς

Αξίζει να δοθούν στη γης

Θυμίαμα της νέας ζωής»

 

Ζήτω τα 70 χρόνια του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης

Ζήτω η Ειρήνη

Ζήτω η Δικαιοσύνη

Ζήτω η Διεθνής Αλληλεγγύη


 

Χαιρετισμός Άρη Γεωργίου, πρώην Προέδρου του ΠΣΕ

(εκφωνήθηκε από τον Γιώργο Γεωργίου, γιο του Άρη Γεωργίου)

DSCN4833Χαιρετίζω και συγχαίρω με βαθύτατη εκτίμηση το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης για τα Εβδομηντάχρονά του.

Στα 70 χρόνια της ζωής και της δράσης του το ΠΣΕ, έγραψε ιστορία με πολύπλευρους αγώνες για την ειρήνη στον κόσμο και στην Κύπρο, για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη για τη διασφάλιση στοιχειωδών όρων διαβίωσης για όλους τους ανθρώπους, για την προστασία και την ανάπτυξη του πολιτισμού, για τον σεβασμό του περιβάλλοντος, για να συνεχίσει να υπάρχει ζωή στον πλανήτη μας.

Αυτά είναι κατευθυντήριες γραμμές και υψηλές ανθρωπιστικές αξίες για την προάσπιση των οποίων αξίζει κάθε προσπάθεια. Οι αγώνες για την προάσπιση αυτών των αξιών δεν ήταν ποτέ εύκολοι.

Η κατίσχυση τέτοιων αξιών υπονομεύει δραστικά τα θεμέλια όλου αυτού του απεχθούς εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού, του συστήματος της βάρβαρης εκμετάλλευσης των πάρα πολλών, από τους πολύ λίγους. Αυτού του συστήματος που δεν διστάζει να προχωρεί σε πολέμους και αιματοχυσίες και απώλειες πλήθους ανθρώπινων ζωών, προκειμένου να υπηρετηθούν τα οικονομικά συμφέροντα αυτών των πολύ λίγων.

Γι’ αυτό και η ανελέητη αντίδραση τους σε αγώνες για την προάσπιση ανθρωπιστικών αξιών και ιδανικών που καθοδηγούν το Κίνημα Ειρήνης και όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους. Γι’ αυτό και οι αγώνες αυτοί ήταν και είναι πάντοτε δύσκολοι.

Πιο δύσκολοι γίνονται και σήμερα με τη μονοκρατία των πιο αντιδραστικών και στρατοκρατικών κύκλων των ΗΠΑ, που τώρα βρήκαν και τον εκπρόσωπο και υπηρέτη τους στο πρόσωπο του τωρινού Προέδρου των ΗΠΑ.

Σ’ αυτούς τους δύσκολους και ζοφερούς καιρούς, γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη της συσπείρωσης και της δραστηριοποίησης όλων των προοδευτικών, όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων για την προάσπιση των ιδεωδών του Κινήματος Ειρήνης.

Όλοι όσοι συμπορεύτηκαν και συμπορεύονται στους ευγενικούς αγώνες του Κινήματος Ειρήνης και στους αγώνες άλλων ανάλογων και αδελφών οργανώσεων και κινημάτων, δικαιούνται να αισθάνονται περήφανοι, και δικαιούνται να αντικρίζουν τους εαυτούς τους και τους συνανθρώπους τους με τιμή και με αξιοπρέπεια, καθώς έχουν επιλέξει να πορεύονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Και όσον αφορά εμένα προσωπικά; Θέλω να πω ότι θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που είχα την τιμή να υπηρετήσω το ΠΣΕ και από τη θέση του Προέδρου και ως απλό μέλος.

Και θέλω να πω κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΠΣΕ για την ευγενική του απόφαση να μας τιμήσει σήμερα.

Και μαζί με τις ευχαριστίες μας απευθύνουμε και τις πιο θερμές ευχές μας για κάθε επιτυχία στις δράσεις και τους αγώνες του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s