Εκδήλωση καταδίκης της Τουρκικής εισβολής στη Συρία

Το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση καταδίκης της Τουρκικής εισβολής στη Συρία, η οποία διοργανώθηκε στην πλατεία στο άνοιγμα της Λήδρας από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης. Με το πέρας της εκδήλωσης αντιπροσωπεία η οποία αποτελείτο από τον Στέλιο Σοφόκλη, Πρόεδρο του ΠΣΕ, τον Φανή Χριστοδούλου, Γενικό Γραμματέα του ΠΣΕ, τον Θανάση Παφίλη, Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και τον Ιάκωβο Τοφαρή, Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών επίδοσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο.

This slideshow requires JavaScript.

Χαιρετισμός Στέλιου Σοφόκλη, Πρόεδρος ΠΣΕ


 

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες.

Φίλοι αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού αγώνα για επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Όλες και όλοι εμείς που δεν αποδεχόμαστε να παρακολουθούμε απαθείς βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε την οργή και τον αποτροπιασμό για αυτά που γίνονται ενάντια στο λαό της Συρίας και ειδικότερα σήμερα ενάντια στους Κούρδους.

Ως Παγκυπρίο Συμβουλίου Ειρήνης υψώνουμε φωνή αγωνίας γιατί οι πόλεμοι ξεσπούν ο ένας μετά τον άλλον, γιατί δεν υπάρχει σεβασμός στο διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο, γιατί το τίμημα το πληρώνουν οι λαοί. Το πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι, οι οικογένειες και τα παιδιά με το αίμα τους, τις ζωές τους και με τον ξεριζωμό.

Σήμερα όλοι παρακολουθούμε την τρίτη κατά σειρά εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Μια εισβολή αποτελεί μέρος των συνεχών επεμβάσεων, της αιματοχυσίας και των μαζικών εγκλημάτων. Η εισβολή αυτή γίνεται με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, την ανοχή της Ρωσίας και τη νερόβραστη αντίθεση της Ε.Ε.

Είναι οι δυνάμεις των ΝΑΤΟϊκών που στήριξαν την άνοδο των τρομοκρατών που μετατράπηκαν στο Ισλαμικό Κράτος. Αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καταστρέφουν τη χώρα και αιματοκυλούν το λαό. Ο κίνδυνος για να επανεμφανιστεί το ISIS και η τρομοκρατική του δράση είναι ορατός.

Όλα αυτά που συντελούνται στην Συρία ανήκουν στα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους για διαμελισμό κρατών, για τον έλεγχο πρώτα της τύχης των λαών και σίγουρα των φυσικών πόρων, των πηγών ενέργειας και των οδών μεταφοράς.

Ως Κυπριακός λαός, γνωρίζουμε πολύ καλά  τι σημαίνει πόλεμος, κατοχή, προσφυγιά. Ως λαός είχαμε να αντιμετωπίσουμε το πραξικόπημα και την εισβολή ως μέρος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την Τουρκική κατοχή για 45 χρόνια.

Το ΠΣΕ στέκεται πάντα δίπλα στους αγωνιζόμενους λαούς θύματα των πολέμων, όπως τώρα είμαστε δίπλα στο συριακό λαό και αγωνιζόμαστε για μια  ειρηνική  λύση του Συριακού προβλήματος, όπως θα την αποφασίσει ο ίδιος ο λαός της χώρας, με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπάθεια μας στα θύματα του πολέμου. Ιδιαίτερα τους πρόσφυγες, τις γυναίκες και τα παιδιά. Ας μη ξεχνούμε ότι είχαμε και εμείς πόλεμο με χιλιάδες πρόσφυγες και ότι βιώσαμε όλα τα κακά του πολέμου που γίνονται στην γειτονική μας χώρα.

Λέμε ΝΑΙ στη ζωή!

ΝΑΙ στην ειρήνη!

ΟΧΙ στους ιμπεριαλιστικούς  πολέμους!


 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Προς: Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κον Αντόνιο Γκουτέρες

 

Εμείς οι Κύπριοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, και άλλοι φιλειρηνιστές κάτοικοι Κύπρου, που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης συγκεντρωθήκαμε σήμερα 12 Οκτωβρίου 2019, στη Λευκωσία δηλώνουμε τα εξής:

PSHFISMA 1Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις που εξαπόλυσε εκ νέου η Τουρκία ενάντια στη Συρία, στο βορειοανατολικό μέρος που κατοικείται κύρια από κουρδικό πληθυσμό και εκτοπισθέντες του πολέμου κατά των ισλαμιστών.

Καταγγέλλουμε την ενέργεια αυτή ως έγκλημα σε βάρος του Συριακού λαού και ως κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, ως επέμβαση στα εσωτερικά του συριακού κράτους και των εθνικών του δικαιωμάτων. Οι στρατιωτικές αυτές επιθέσεις παραβιάζουν το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Δε μπορούμε να στεκόμαστε απαθείς όταν εκ νέου σφαγιάζονται άμαχοι στο βωμό ελέγχου και ξαναμοιράσματος εδαφών, ενεργειακών πηγών και φυσικού πλούτου. Απαιτούμε από τον ΟΗΕ, ως επικεφαλής της διεθνούς κοινότητας, να ενεργήσει άμεσα για τερματισμό αυτής της επίθεσης.

Απαιτούμε να τερματιστεί η συνεχιζόμενη επίθεση σε βάρος του Συριακού λαού και η οποία διαρκεί πέραν των οκτώ χρόνων. Ο λαός της Συρίας αιμορραγεί συνεχώς, και τώρα θα γίνουμε μάρτυρες νέων κυμάτων προσφύγων. Καταγγέλλουμε τον Τούρκο πρωθυπουργό για την προσπάθεια χρησιμοποίησης των προσφύγων ως απειλή προς την ΕΕ.

Η νέα αυτή επίθεση επιδεινώνει την ήδη έκρυθμη κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και δίνει την ευκαιρία σε ανασύνταξη των σκοτεινών εξτρεμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων συμπεριλαμβανομένου του δολοφονικού «Ισλαμικού Κράτους» τη στιγμή που είχε ηττηθεί. 

Επαναλαμβάνουμε την καταγγελία μας στην αναγνώριση από τις ΗΠΑ κυριαρχίας του κράτους του Ισραήλ στα κατεχόμενα Συριακά εδάφη στα Υψώματα Γκολάν, που αποτελεί μέρος της επίθεσης κατά της Συρίας.

Απαιτούμε να τερματιστεί η χρησιμοποίηση της Κύπρου ως ορμητήριο πολεμικών επιθέσεων στην περιοχή μας. Η μετατροπή των βρετανικών βάσεων σε ορμητήριο στρατιωτικών επιδρομών, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ύπαρξη και η χρήση τους αποδεικνύεται εγκληματική για τους λαούς της περιοχής, αφού απ’ αυτές εξορμούν δυνάμεις που σκορπάνε το θάνατο στη γειτονιά μας. Απαιτούμε επίσης τη μη χρησιμοποίηση των υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας για οποιαδήποτε πολεμική επίχείρηση. Πάγια θέση του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης είναι η διάλυση των βρετανικών βάσεων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαιτούμε σεβασμό στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας, σεβασμό της εδαφικής μας ακεραιότητας και κυριαρχίας και σεβασμό της θέλησης του λαού μας για ειρήνη με δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο.

Καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα να ενεργήσει άμεσα με τρόπο, ώστε το Συριακό πρόβλημα επιλυθεί με πολιτικά και ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με τη θέληση του συριακού λαού. Απαιτούμε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Σας καλούμε να υπερασπιστείτε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας και το δικαίωμα του λαού της Συρίας να αποφασίσει το μέλλον του χωρίς παρεμβάσεις και να μεγαλώσει τα παιδία του σε ειρήνη.

Θα μας έχετε όλους εμάς και όλους του φιλειρηνιστές του κόσμου στο πλευρό Σας.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΛΑΟ

Λευκωσία, 12 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s