Αντιπολεμική Εκδήλωση του ΠΣΕ για τη Συρία έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, 16 Απριλίου 2018

 

This slideshow requires JavaScript.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Εμείς οι Κύπριοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, και άλλοι φιλειρηνιστές κάτοικοι Κύπρου, που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης συγκεντρωθήκαμε σήμερα 16 Απριλίου 2018, έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ δηλώνουμε τα εξής:

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις πυραυλικές και αεροπορικές επίθεσεις ενάντια στη Συρία, η οποία έγινε τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου, από τις ΗΠΑ-Βρετανία-Γαλλία. Η μη επιβεβαιωμένη χρήση χημικών από το στρατό της Συρίας, ως πρόφαση για την πολεμική επιχείρηση των κρατών αυτών, δεν δικαιολογεί με κανένα τρόπο την επίθεση, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί επιτόπια έρευνα του «Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων».

Καταγγέλλουμε την ενέργεια αυτή ως έγκλημα σε βάρος του Συριακού λαού και ως κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, ως επέμβαση στα εσωτερικά του συριακού κράτους και των εθνικών του δικαιωμάτων. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας με αυτές τις στρατιωτικές επιθέσεις παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Απαιτούμε να τερματιστεί η συνεχιζόμενη επίθεση σε βάρος του Συριακού λαού και η οποία διαρκεί εδώ και 7 χρόνια. Η συνεχής επίθεση επιδεινώνει την ήδη έκκρυθμη κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ενισχύει τη δράση εξτρεμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων συμπεριλαμβανομένου του δολοφονικού «Ισλαμικού Κράτους». 

Απαιτούμε να τερματιστεί η χρησιμοποίηση της Κύπρου ως ορμητήριο πολεμικών επιθέσεων στην περιοχή μας. Η μετατροπή των βρετανικών βάσεων σε ορμητήριο στρατιωτικών επιδρομών, όπως γίνεται και τώρα κατά της Συρίας, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ύπαρξη και η χρήση τους αποδεικνύεται εγκληματική για τους λαούς της περιοχής, αφού απ’ αυτές εξορμούν δυνάμεις που σκορπάνε το θάνατο στη γειτονιά μας. Απαιτούμε επίσης τη μη χρησιμοποίηση των υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας για οποιαδήποτε πολεμική επίχείρηση. Πάγια θέση του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης είναι η διάλυση των βρετανικών βάσεων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαιτούμε σεβασμό στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας, σεβασμό της εδαφικής μας ακεραιότητας και κυριαρχίας και σεβασμό της θέλησης του λαού μας για ειρήνη με δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο.

Καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα να ενεργήσει άμεσα με τρόπο, ώστε το Συριακό πρόβλημα επιλυθεί με πολιτικά και ειρηνικά μέσα. Απαιτούμε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΛΑΟ

ΚΥΠΡΟΣ – ΓΕΦΥΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Λευκωσία, 16 Απριλίου 2018

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ


Ομιλία Στέλιου Σοφόκλη, Πρόεδρος ΠΣΕ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες της ειρήνης,

Αγαπητοί συναγωνιστές στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των λαών να ζήσουν ειρηνικά και ελεύθερα στις χώρες τους χωρίς ξένες επεμβάσεις και χωρίς τον συνεχή φόβο της επιδρομής, του πολέμου, του θανάτου και της καταστροφής από τις ΝΑΤΟϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με πρωταγωνιστές τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αυτός είναι και ο λόγος που μαζευτήκαμε και πάλιν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ για να διαδηλώσουμε ακόμη μία φορά την αντίθεση μας για την μανία αυτών των χωρών, όπως παλιά των ιεραπόστολων με την δική τους θρησκεία, να επιβάλουν τον δικό τους τρόπο «δημοκρατίας» και λειτουργίας όλων των άλλων κρατών. Το δοκίμασαν τόσες φορές και απέτυχε παταγωδώς.

Είμαστε, φίλοι και συναγωνιστές, σήμερα εδώ για να καταδικάσουμε με όλη μας την δύναμη την ληστρική επιδρομή με «έξυπνους» πυραύλους, όπως τους ονομάζει ο κύριος Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρος της πλέον επικίνδυνης για την ανθρωπότητα χώρας στον κόσμο, ενάντια στον Συριακό λαό και τη Συρία ένα κράτος-μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως αντίποινα για την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων εναντίον του λαού της Συρίας, όπως ισχυρίζονται τα τρία μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που διενήργησαν τις επιθέσεις, χωρίς να παρουσιάσουν οποιαδήποτε στοιχεία ότι η χρήση έγινε από τον κυβερνητικό στρατό της Συρίας και μάλιστα λίγες ώρες προτού αρχίσει την επιτόπια έρευνα του ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης θεωρεί ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αποτελεί από πάσης άποψης μια παράλογη και ληστρική ιμπεριαλιστική πράξη που αντίκειται στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, όπως και όλοι οι αγωνιστές της παγκόσμιας ειρήνης, δηλώνει απερίφραστα ότι καταδικάζει κάθε χρήση οποιωνδήποτε όπλων μαζικής καταστροφής, πυρηνικών, χημικών ή βιολογικών, θέση την οποία έχει και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης από της ίδρυσης του το 1949. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε κατασκευασμένες πληροφορίες που βασίζονται σε φωτογραφίες ή βίντεο αμφιβόλου προέλευσης, χωρίς καμία έρευνα και τεκμηρίωση, ως προφάσεις για οποιασδήποτε μορφής επέμβασης ιδιαιτέρα στρατιωτικής.

Φίλες και φίλοι είναι νωπή η μνήμη μας από τα παραδείγματα κατασκευασμένων δήθεν ατράνταχτων αποδείξεων, που χρησιμοποιήθηκαν για επιδρομές στο Ιράκ και τη Λιβύη διαλύοντας ουσιαστικά αυτές τις χώρες με αποτέλεσμα την δημιουργία της αποκρουστικής οργάνωσης του ISIS την οποία στη συνέχεια χρηματοδοτούσαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και τα αντιδραστικά χαλιφάτα του περσικού κόλπου με απώτερο στόχο τον διαμελισμό της Συρίας και την αρπαγή των ενεργειακών πόρων της χώρας αυτής διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τους δρόμους μεταφοράς τους από τον περσικό κόλπο προς τις ευρωπαϊκές χώρες και την ίδια την Αμερική. Η τραγική ειρωνεία  είναι ότι ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και ο τότε υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αφού έσφαξαν πέραν των 200 χιλιάδων πολιτών του Ιράκ, γυναίκες, παιδιά και γέροντες μας ανακοίνωσαν με ένα απερίγραπτο κυνισμό «sorry guys we didn’t find such chemical, biological or nuclear weapons it was a mistake». Πότε θα δικαστούν αυτοί οι κύριοι;  

Φίλοι και φίλες ας θυμηθούμε όμως ποια ήταν η χώρα που χρησιμοποίησε πρώτη ατομικές βόμβες, ποια χώρα ανέπτυξε πρώτη πυρηνικά, ποια ήταν η χώρα που σκόρπιζε τον θάνατο για χρόνια στο Βιετνάμ με χημικά και βιολογικά όπλα καταστρέφοντας ταυτόχρονα τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης και δάση στο Βιετνάμ, ποια ήταν η χώρα που χρησιμοποίησε εμπλουτισμένο ουράνιο στην ληστρική επιδρομή στην Γιουγκοσλαβία και το ίδιο έπραξε και στο Ιράκ. Είναι η χώρα του «Mister America first» και πότε επιτέλους και ποιος θα δικάσει και καταδικάσει αυτή τη χώρα μαζί με όλες τις κυβερνήσεις της από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου μέχρι σήμερα;

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες ως ΠΣΕ εκφράζουμε ακόμα μια φορά την απογοήτευση μας αλλά και το θυμό μας για τη χλιαρή στάση του ΓΓ του ΟΗΕ, κυρίου Αντόνιο Γκουτέρες, έναντι των πειρατικών ιμπεριαλιστικών επιδρομών των Νατοϊκών χωρών,  μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενάντια στο Συριακό λαό και ενάντια στη Συρία μέλος αυτού του ΟΗΕ. Είναι σε αυτές τις χώρες που προσδοκούμε και σαν κυπριακός λαός να βοηθήσουν για να λυθεί ειρηνικά το κυπριακό πρόβλημα, ελπίζω και εύχομαι αγαπητοί φίλοι και φίλες να μην μας βοηθήσουν όπως «βοηθούν» και τον Συριακό λαό ή όπως «βοήθησαν» τους λαούς στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Όσον αφορά την επίσημη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχαμε καμιά αυταπάτη ότι δεν θα υποστήριζαν τους ομογάλακτους τους στο ΝΑΤΟ αφού έχουν ήδη μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση των Μονοπωλίων και των Τραπεζών σε μόνιμο συνεργό των ιμπεριαλιστικών πολέμων του ΝΑΤΟ. Η δήλωση του κύριου Ντόναλντ Τουσκ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αμέριστη υποστήριξη του προς τους ιμπεριαλιστές, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν για μας δεδομένη, και σε αυτούς εναποθέτουμε ελπίδες για μια δίκαιη, ειρηνική και «ευρωπαϊκή»¨ λύση του κυπριακού προβλήματος.

Φίλες και φίλοι, καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τη χρήση των Βρετανικών Βάσεων ως εφαλτήριο για την ληστρική επιδρομή ενάντια στον Συριακό λαό. Το ΠΣΕ έχοντας την πάγια θέση για την διάλυση των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο αλλά και όλων των ξένων βάσεων στη λεκάνη της Μεσογείου επαναφέρει επιτακτικά το θέμα του αγώνα για τη διάλυση των Βρετανικών Βάσεων, σαν ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας στο νησί και την περιοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται για επιδρομές ενάντια σε χώρες και λαούς στην περιοχή μας και δεν μπορούμε να φανταστούμε πλέον μια δίκαιη και ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος με τις βρετανικές βάσεις στο νησί μας.

Καταδικάζουμε την επαναλαμβανόμενη δήλωση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ότι η Κύπρος δεν συμμετέχει σε αυτό τον πόλεμο και ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ασφάλεια και το πιο ευφάνταστο του κυβερνητικού εκπροσώπου κύριου Προδρόμου «οι βάσεις είναι βάσεις» η αυτό του τέως συναγερμικού υπουργού των εξωτερικών «οι βάσεις δεν είναι παιδική κατασκήνωση». Τέτοιες τοποθετήσεις από νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους υποδηλοί σιωπηρή συναίνεση και στήριξη της χρησιμοποίησης των βρετανικών βάσεων για πολεμικές επιδρομές και ταυτόχρονα μεγάλη υποκρισία αγαπητοί φίλοι και φίλες να λέγεις κάτι τέτοιο, όταν στην γειτονιά σου σκοτώνονται καθημερινά παιδιά, γυναίκες και ανήμποροι γέροντες και καταστρέφεται μια ολόκληρη χώρα.

Αυτή τη στιγμή που εμείς καταδικάζουμε την επιδρομή κατά της Συρίας, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά μας συναντώνται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Αναστασιάδης με τον τουρκοκύπριο ηγέτη κύριο Ακιντζί για να διαβουλευθούν αν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την ελπίδα αυτή τη φορά να βρεθεί η διαδικασία μόνιμης και ειρηνικής λύσης του κυπριακού προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, έτσι ώστε να συμφωνηθεί και η πλήρης αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Τότε ενωμένος ο κυπριακός λαός να απαιτήσει τη διάλυση των βρετανικών βάσεων.

Ο κάθε λαός έχει το δικό του μερτικό στην αντίσταση, το ίδιο και ο δικός μας, όσο μικρός και αν είναι στον αριθμό. Είναι ο ίδιος λαός που έγραψε ιστορία στον Αντιφασιστικό αγώνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι αυτός o λαός, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, που διεκδίκησε και κέρδισε εργατικές κατακτήσεις με σκληρούς ταξικούς αγώνες τον καιρό της αποικιοκρατίας.

Κανένας λαός λοιπόν, δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχος το χρονόμετρο της αντίστροφης μέτρησης προς ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Ας μην γίνουμε οι τελευταίοι της ανθρώπινης ιστορίας.

Το ΠΣΕ στηρίζει μια δίκαιη λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων στην Κύπρο, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Λατίνων, Μαρωνιτών και Αρμενίων, μια λύση στην οποία τα παιδιά μας θα μοιράζονται με ειρήνη τις ομορφιές των θαλασσών των βουνών των κάμπων της λαϊκής μας κληρονομιάς και κουλτούρας.

Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές,

Η ειρήνη είναι αποτέλεσμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και όχι της επικράτησης του δικαίου του ισχυρού. Και η ειρήνη στην περιοχή μας κάθε άλλο παρά ευημερεί, αυτό που ευημερεί είναι η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, η καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου, και η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, για αυτό το Κίνημα Ειρήνης καλείται να δυναμώσει και να μπει μπροστά στον αντιιμπεριαλιστικό πραγματικό αγώνα για δίκαιη και μόνιμη ειρήνη.

Μέσα από τη συγκέντρωσή μας αυτή, επαναβεβαιώνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον Συριακό λαό. Η Κύπρος βρίσκεται εδώ 44 χρόνια υπό Τουρκική κατοχή μέρος της Συρίας βρίσκεται επίσης υπό τουρκική κατοχή και ο πρόεδρος της Τουρκίας απειλεί για επέκταση της κατοχής στη Συρία. Πρόσφυγες υπάρχουν και στις δύο Χώρες τα προβλήματα μας είναι κοινά ο εχθρός μας είναι κοινός, είναι ο Ιμπεριαλισμός Οι αγώνες του Κυπριακού και Συριακού λαού κινούνται παράλληλα, ενάντια στον ίδιο εχθρό. Εναντιωνόμαστε, στα σχέδια του  ιμπεριαλισμού για διαμελισμό της περιοχής της Συρίας και γενικά της Μέσης Ανατολής που σκορπούν καθημερινά το θάνατο και οδηγούν τους λαούς σε μιζέρια και εξαθλίωση.

Ο μόνος δρόμος για τους λαούς είναι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Οι λαοί καλούνται να ενώσουν τη φωνή τους και να εντείνουν τη δράση τους για επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Έχουμε ισχυρή πεποίθησή ότι μόνο με την προάσπιση της ειρήνης και την καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτίων των πολέμων μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κάτω ο πόλεμος

Ζήτω η φιλία των λαών!

Αλληλεγγύη στον Συριακό λαό!


Χαιρετισμός Νικόλα Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ)

Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,

Εκ μέρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαίων απευθύνω αγωνιστικό χαιρετισμό στην σημερινή αντιπολεμική εκδήλωση που διοργανώνεται κάτω από τον τίτλο «Κάτω τα χέρια από την Συρία». Η ΠΟΔΝ έχει ήδη καλέσει τα μέλη της σε όλο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το φιλειρηνικό κίνημα και να πρωτοστατήσουν σε κάθε διαδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και υπέρ της ειρήνης στην Συρία και να καταδικάσουν με τον ποιο έντονο τρόπο τη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Με αυτή την επίθεση, οι ιμπεριαλιστές απέδειξαν για ακόμα μια φορά πως για να ικανοποιήσουν τους στόχους τους, δεν διστάζουν να προβούν σε οποιοδήποτε έγκλημα.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έδειξαν έλλειψη σεβασμού προς την εδαφική ακεραιότητα ενός κυρίαρχου κράτους και προσπάθησαν να επιβάλουν τη «δικαιοσύνη» του ισχυρού μέσα από την επιθετικότητα και τον πόλεμο. Παραβίασαν το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι ενέργειες τους καταδεικνύουν την προσπάθειά τους είτε για την επιβολή της δικής τους διεθνής τάξης, είτε για να αφομοιώσουν το διεθνές δίκαιο με την δική τους ατζέντα έτσι ώστε να διαφυλάξουν την ηγεμονία τους έναντι άλλων δυνάμεων.

Φίλες και φίλοι,

Δεν διαδηλώνουμε για έναν «νέο» πόλεμο, καθώς είναι ακριβώς ο ίδιος πόλεμος που διεξάγεται κατά του λαού της Συρίας εδώ και 7 χρόνια. Είναι ο ίδιος πόλεμος που έχει οδηγήσει στην αιματοχυσία του λαού της Συρίας με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους, καθώς και σε εκατομμύρια πρόσφυγες. Η ανθρωπότητα βιώνει ακόμη ένα δράμα που δημιουργήθηκε από τον δυτικό ιμπεριαλισμό, ο οποίος για να διασφαλίσει τα γεωπολιτικά του συμφέροντα δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την τρομοκρατία και το φασισμό.

Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,

Ο Κυπριακός λαός θύμα κι αυτός της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας δεν μπορεί να κάθεται με τα χεριά σταυρωμένα όταν οι ιμπεριαλιστές σφάζουν τους λαούς της γύρω περιοχής, όταν μάλιστα αξιοποιείτε γι’ αυτό το σκοπό κυπριακή γή. Έχουμε υποχρέωση κι εμείς με την σειρά μας να στείλουμε ένα δυνατό αντί-ιμπεριαλιστικό μήνυμα ειρήνης από την μοιρασμένη μας πατρίδα. Ένα μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς τον βασανισμένο Συριακό λαό.

Κάτω τα χέρια λοιπόν από την Συρία, όχι άλλο αίμα όχι άλλο πόλεμο! Ζήτω η ειρήνη και η φιλία των λαών!


Χαιρετισμός Σκεύης Κουκουμά, Αντιπροέδρου Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ)  

Από μέρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών χαιρετίζουμε όλες και όλους σε όλο τον κόσμο που διαδηλώνουν  ενάντια στις νέες επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στη Συρία.

Η σημερινή παρουσία μας είναι το ελάχιστο χρέος προς το γειτονικό λαό της Συρίας ο οποίος αιματοκυλίζεται και ξεριζώνεται από την πατρίδα του, ενώ η χώρα του καταστρέφεται καθημερινά στο βωμό των ενεργειακών και γεωπολιτικών σχεδιασμών της Δύσης αλλά και των συμφερόντων των πολεμικών βιομηχανιών.

Είναι το ελάχιστο χρέος προς τη συνείδηση του καθενός και της καθεμιάς από εμάς εδώ, που όταν ακούμε τον Ντόναλντ Τραμπ, την Τερέζα Μέι ή τον Εμανουέλ Μακρόν να μιλούν «για ειρήνη», «δημοκρατία» και «ανθρώπινα δικαιώματα» γνωρίζουμε ότι ετοιμάζουν νέους πολέμους και επιδρομές. Τα ίδια είχαν πει οι προκάτοχοι τους και για τη Γιουγκοσλαβία, και για τη Λιβύη, και για το Ιράκ και για το Αφγανιστάν.

  • Άραγε αυτοί που κόπτονται για τη δημοκρατία, γιατί κάνουν μπίζινες και πωλούν όπλα δισεκατομμυρίων στο μεσαιωνικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας;
  • Άραγε αυτοί που ψάχνουν παράνομα οπλοστάσια μαζικής καταστροφής, πώς και δεν είδαν εδώ και τόσες δεκαετίες το παράνομο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ;

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Πρέπει βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι η προχθεσινή επίθεση ενάντια στη Συρία ήταν μόνο ένα νέο επεισόδιο σε αυτό τον βρώμικο πόλεμο που αιματοκυλίζει τη γειτονική μας χώρα επί επτά χρόνια. Και μπορεί βέβαια σε ένα πόλεμο όλων των πλευρών οι βόμβες να σκοτώνουν, όμως δεν είναι όλοι ένοχοι για την έναρξη αυτού του μακελειού. Οι ένοχοι, οι επιτιθέμενοι, έχουν όνομα.

  • Είναι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στις Μοναρχίες του Κόλπου. Αυτοί εξόπλισαν και χρηματοδότησαν τις τζιχανστικές ομάδες για να πετύχουν την ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ. Είναι από αυτές τις ομάδες άλλωστε που ξεπήδησε και εδραιώθηκε το δολοφονικό μόρφωμα του «Ισλαμικού Κράτους».
  • Είναι Το ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία που έδινε συγχαρητήρια στην Τουρκία γιατί είναι «δύναμη σταθερότητας» στην περιοχή μας την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν εξόπλιζε και χρηματοδοτούσε το ίδιο το «Ισλαμικό Κράτος» για να το στρέψει ενάντια στην κυβέρνηση της Συρίας και ενάντια στους Κούρδους της Συρίας. Το ΝΑΤΟ, που θεωρεί ότι η παράνομη εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας είναι «αμυντική επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας»
  • Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που το 2014, με ομόφωνες αποφάσεις της και με την σύμφωνο γνώμη της κυβέρνησης Αναστασιάδη, επέτρεψε την πώληση όπλων στην συριακή αντιπολίτευση αλλά και την αγορά πετρελαίου από περιοχές που έλεγχε η αντιπολίτευση, βάζοντας, δηλαδή, λάδι στη φωτιά του πολέμου και παίρνοντας ανοιχτά θέση στον πόλεμο.

Για αυτό δεν πιστεύουμε τα παραμύθια του Τραμπ, της Μέι και των συμμάχων τους.

Για αυτό απαιτούμε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη τουλάχιστον να  πάρει θέση ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή της Κύπρου σε αυτό.

Δυστυχώς αυτή η Κυβέρνηση ούτε φραστικά δεν τολμά να διαφωνήσει με την επίθεση των δυτικών ενάντια στην Συρία.

Για αυτό υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Συρίας.

Για αυτό απαιτούμε ειρήνη και τερματισμό ΟΛΩΝ των ξένων επεμβάσεων στη Συρία.

Για αυτό διαδηλώνουμε ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο και στο κάθε πόλεμο.


 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s