Ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου θέτει σε κίνδυνο τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την έναρξη εργασιών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας. Ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου αποτελεί συνεργασία των χωρών Ρωσίας και Τουρκίας, και βρίσκεται σε απόσταση μερικά χιλιόμετρα βόρεια της Κύπρου.

Η κατασκευή εργαστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση πυρηνικής ενέργειας εγκυμονεί κινδύνους για τους λαούς της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, την υγεία και το περιβάλλον, καθώς θα δημιουργηθεί μεγάλος όγκος ραδιενεργών-πυρηνικών αποβλήτων. Τυχόν πυρηνικό ατύχημα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή, το περιβάλλον και την υγεία. Τα πυρηνικά ατυχήματα στο Τσερνόμιλ και στη Φουκουσίμα μας υπενθυμίζουν τις καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Ως ΠΣΕ καλούμε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, καθώς και τους λαούς της περιοχής να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, απαιτώντας την ακύρωση των σχεδιασμών για χρήση πυρηνικής ενέργειας και την απομάκρυνση όλων των πυρηνικών.

Πέμπτη, 5 Απριλίου 2018
Η Γραμματεία του ΠΣΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s