Το ΠΣΕ καταδικάζει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης παρακολουθεί με ανησυχία την ένταση που έχει προκληθεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας. Οι απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι παράνομες αυτές ενέργειες της Τουρκίας κλιμακώνουν επικίνδυνα την ένταση στην ήδη ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ επηρεάζουν ταυτόχρονα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Περαιτέρω όξυνση της κατάστασης δεν θα είναι προς το συμφέρον ούτε του κυπριακού λαού, ούτε των λαών της περιοχής, καθώς προκαλούν μόνο καταστροφή και όλεθρο για όλους.

Ως ΠΣΕ καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσουν την απαιτούμενη πίεση προς στην Τουρκία για τερματισμό των προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ξεκάθαρο ότι, ο μόνος τρόπος για να μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί απρόσκοπτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ, καθώς και ο αποτελεσματικότερος τρόπος αξιοποίησης των υδρογονανθράκων από το σύνολο του κυπριακού λαού, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, είναι μέσω της επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος μέσω των συνομιλιών, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

 

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2018
Η Γραμματεία του ΠΣΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s