Καταδικάζουμε τη στρατιωτική άσκηση Κύπρου – Ισραήλ

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καταδικάζει τη διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, που βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται στις 7 Δεκεμβρίου. Οι ασκήσεις αυτές διεξάγονται εντός του FIR και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κύπρου στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το ΠΣΕ θεωρεί ότι τέτοιες στρατιωτικές ασκήσεις εντάσσονται στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, η οποία καταδυναστεύεται από το ΝΑΤΟ και τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του. Λέμε ναι στην περιφερειακή συνεργασία με τους λαούς, αλλά όχι στη βάση στρατιωτικής συνεργασίας που δεν έχουν τίποτα να προσθέσουν στην ευημερία του αλλά μόνο να αφαιρέσουν.

Είναι γνωστή και καταδικαστέα η επεκτατική εγκληματική πολιτική του Ισραήλ έναντι του φίλου και κατεχόμενου επί 50 χρόνια Παλαιστινιακού Λαού, αλλά και ευρύτερα έναντι πολλών λαών της περιοχής. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη μέσω της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ, στέλνει λανθασμένα μηνύματα σε μια σειρά από γειτονικές φίλες χώρες του αραβικού κόσμου με τις οποίες η Κύπρος έχει διαχρονικές άριστες σχέσεις.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη φέρει βαρέως την ευθύνη για την εμπλοκή της Κύπρου σε ιμπεριαλιστικά σχέδια τα οποία προκαλούν αστάθεια στην περιοχή. Φέρει βαρέως την ευθύνη για την απομάκρυνση από το διαχρονικό στόχο της αποστρατικοποίησης της Κύπρου. Καλούμε γι’ άλλη μια φορά την κυβέρνηση Αναστασιάδη να ανακαλέσει και να τερματίσει τις επικίνδυνες στρατιωτικές συμφωνίες και συνεργασίες. Την καλούμε, επίσης, να ανακαλέσει την απόφασή της για ένταξη της Κύπρου στον πυλώνα Μόνιμης Διαρθωμένης Συνεργασίας (PESCO), που λειτουργεί ως παρακλάδι του ΝΑΤΟ.

Η ειρήνη δεν εδράζεται σε πολεμικές επιχειρήσεις και στην στρατικοποίηση των διεθνών σχέσεων, όσα προσχήματα και αν χρησιμοποιούνται. Αντί η κυβέρνηση να επικεντρωθεί με ειρηνικά μέσα στην επίλυση του Κυπριακού, μέσω της διαδικασίας των συνομιλιών, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, παραπλανεί τον λαό λέγοντας του ότι με την περαιτέρω εμπλοκή της Κύπρου σε στρατιωτικές συνεργασίες και ασκήσεις μπορεί να θωρακίσει την ασφάλεια του.

Καλούμε το σύνολο του Κυπριακού Λαού να καταδικάσει τη στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ, όπως και άλλες στρατιωτικές συμφωνίες και συνεργασίες.

Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2017

Η Γραμματεία του ΠΣΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s